Vier het Voorjaar in het Groen

De natuur verkennen met alle vijf je zintuigen: door kijken, luisteren, aanraken, proeven en doen. Dat kan op 22 april. Vijf belangrijke partners die in de Goudse Hout wonen/werken geven u die dag een unieke kans. Van 11.00 – 16.00 uur op zondag 22 april.

Op de Goudse Manege geven die dag (naast 27 anderen) de volgende ‘groene clubs’ acte de présence:

  • Volkstuin Nieuw Leven
  • Heemtuin Goudse Hout
  • IVN IJssel en Gouwe
  • Staatsbosbeheer
  • Vrienden van de Goudse Hout

Maar, je kan ook met hen op pad in de Goudse Hout!

 Volkstuinvereniging Nieuw Leven verzorgt op het terrein een stekjesmarkt. Hier kun je tegen een geringe vergoeding plantjes kopen. Het aanbod van plantjes is divers: van groente- tot bloemenplantjes. Verder heeft een aantal tuinleden hun tuin opengesteld voor publiek, dus loop daar gerust langs. De open tuinen zijn herkenbaar aan bordjes die her en der langs de paden staan. De tuiniers vinden het leuk je iets te vertellen over hun tuin.
Op het volkstuinencomplex zijn toiletten aanwezig. Ook kun je -tegen een kleine vergoeding- in het verenigingsgebouw genieten van koffie met lekkers.

Het IVN IJssel en Gouwe heeft een uitgebreid programma. In de kraam op de Goudse Manege zijn boeken en zoekkaarten te koop en kun je kennis maken met duurzaamheid in de praktijk. Om 11.30 uur start op het vertrekpunt van de Goudse Manege de excursie eetbare planten. Marjan van Alphen (IVN IJssel en Gouwe) maakt je wegwijs in wat de Goudse Hout aan eetbaars te bieden heeft. Wat ook heel leuk is: van 12.00 tot 12.30 uur signeert Suze Peters (foto) bij de kraam haar nieuwe “Plaagdierboek”!

 

 

 

Wil je zelf lekker lentesoep leren maken, dan kan dat rond 12.00 uur bij de Smultuin Goudse Houtde kokkin van de dag, Claire Boissevain (Vrienden van de Goudse Hout), laat je een lekkere brandnetelsoep koken en proeven.

Voor de kinderen (met (groot)ouders) is er van 13.00-15.00 uur “scharrelkids kikkerdril” van het IVN Ijssel en Gouwe. Zij gaan op zoek naar welke padden en kikkers al uit de winterslaap ontwaakt zijn.

Je moet kiezen, want ook om 13:00 uur start de voorjaarsexcursie op de Heemtuin Goudse Hout. De stinsenflora springt er in dit jaargetijde uit.Wil je weten wat dat is? De heemtuinders leggen het graag aan je uit! Ook de vogels zijn volop aan het broeden. We gaan ze zeker horen en waarschijnlijk ook wel zien! Je wordt rondgeleid door Hans Schaap (foto) en/of Sjaak Witteveen.

Tenslotte willen we hier melden dat ook Staatsbosbeheer met veel informatie en een eigen promotie-wagen aanwezig is. Je kunt uitvoerig toelichting krijgen over de historie, onderhoud en de toekomstige plannen van het gebied. Aan de kraam kunnen kinderen van 5-12 jaar uilenballen uitpluizen. Om 12.00 uur en om 14.00 uur geeft Staatsbosbeheer rondleidingen met toelichting op de historische turfwinning in de Goudse Hout (Bruin Goud).

Want, het is namelijk de bedoeling, dat de Goudse Hout zó veranderd wordt, dat dit heerlijke groengebied voor nóg meer grote en kleine bezoekers de moeite waard is.

Voor de fotowedstrijd (uitslag op 22 april om 15.45 uur) kunt u tot en met 15 april foto’s inzenden van dit gebied. Voor de spelregels: https://goudsehout.nl/2018/02/14/kiek-de-goudse-hout-en-win/

Voor het overzicht van locaties en het programma klik hier.

Hier kun je weer terug naar het overzicht van de Lentefair

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *