De schop in het Goudse Hout

Half maart overlegden het Bestuur van de Vrienden van de Goudse Hout met de boswachter en de beheerder van Staatsbosbeheer in de Goudse Hout. Het bestuur wil de vinger aan de pols hebben en waakhond zijn voor alle (on)gewenste ontwikkelingen.

Het afgelopen halfjaar is er al flink gekapt in het bomenbestand. Hele percelen met essenbomen moesten gekapt vanwege de esssentak ziekte. Bij de ingang (net voorbij de Smultuin) is voor aanvang van het broedseizoen veel hout gekapt om de aanleg van het trimparkoers, het speeleiland en de nieuwe entree mogelijk te maken. In 2019 gaat op diverse plaatsen de schop in de grond van de Goudse Hout.

Begin mei 2019 starten de grondwerkzaamheden voor de aanleg van het trimparkoers en het speeleiland. De uiteindelijke, officiële opening van het speeleiland (en trimparkoers) is naar verwachting in september 2019. Eind 2019 gaat weer de schop de grond in om de kale vlakken, ten gevolge van de essentak ziekte, opnieuw te beplanten. Uiteindelijk ontstaat daar een mooi gezoneerde bosrand, zo is het plan. Naar verwachting zullen dit najaar ook op divers plaatsen de duikers onder de fietspaden worden vernieuwd: die zijn niet overal meer van de gewenste kwaliteit. De aanbesteding is momenteel gaande.

Duikers in het fietspad zijn aan vervanging toe (maart 2019)

In de tweede helft van 2019 maakt Staatsbosbeheer verdere, nieuwe plannen. Zo komt er een plan om de fietsroutes en wandelroutes op meer plaatsen minder dicht bij elkaar te leggen (te ontkoppelen). Zonering voor honden, bebording en gebruikers informatie en omgangsvormen worden dan ontwikkeld. De kwaliteitsimpuls voor de Goudse Hout (plan Groenalliantie) begint dan serieuze vormen aan te nemen: wij als Vrienden van de Goudse Hout denken daarin opbouwend, waar nodig waarschuwend, in mee. En we houden uiteraard onze Vrienden op de hoogte.

In andere gebieden van de Groenalliantie zijn fietsers slechts te gast, gemotoriseerde fietsen zijn niet welkom: hoe willen wij de gebruikers in de Goudse Hout gaan ‘reguleren’?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *