‘Biodiversiteit’ zo divers als bio kan zijn…

De laatste tijd kom ik het woord biodiversiteit steeds vaker tegen. Is het omdat ik het er vaker over heb, let ik er meer op of past het in de tijdgeest?

In ieder geval merk ik dat ik het leuk vind om na te vragen wat iemand bedoelt met biodiversiteit. Welke betekenis het woord voor hem of haar heeft. Soms leidt het vragen naar betekenis tot een bekentenis!

Een aantal betekenissen van mensen die ik ken wil ik u eens voorleggen. Dan kunt u zelf zien waar u staat of wilt staan in de biodiversiteit.

Of heeft u nog een andere invalshoek: ik ben benieuwd!

De projectontwikkelaar:

Wil ik ergens bouwen, dan loop ik altijd tegen de regels van biodiversiteit aan: het broedseizoen, de beschermde diersoorten (soms mag je ze verhuizen). Biodiversiteit is mooi en belangrijk, ik wil natuurlijk geen wetten en regels overtreden, maar bouwen vinden we allemaal toch ook heel belangrijk! Wat gaan we er aan doen?

De groene recreant:

Regelmatig trek ik er op uit om te genieten van wat er groeit en bloeit. Soms moet je wat verder reizen, vaak vind je het dichtbij.  Een goede kennis van me houdt zelfs lijstjes bij van wat zij allemaal al heeft gezien; ook heeft zij nog een bucketlist. Af en toe lees je wel eens dat er door slecht beheer soorten verdwenen zijn. Dat is jammer, maar een stuk verderop kun je ze toch ook nog zien als je dat wilt?

De dierentuinliefhebber:

Biodiversiteit gaat over soortenrijkdom. De dierentuin is daarom dé plek om te zijn! Ik heb wel eens discussie met een bioloog die de dierentuin een onnatuurlijke omgeving vindt. Hij zegt dan “wat blijft er over van jouw biodiversiteit als je de hekken weghaalt uit de dierentuin?”

Hij heeft natuurlijk wel een punt: zonder menselijke bemoeienis is het de vraag wat er overblijft van de biodiversiteit op deze planeet.

De tuinier:

Biodiversiteit is wel besteed aan de meeste hobby tuiniers. Geen gif, mooie bloemen, heerlijke groenten en geurige kruiden. Gezellig samen aan de slag in de tuin. Wieden is onvermijdelijk, anders woekert het onkruid en dan nemen ongewenste soorten het over. Oh, verzucht de echte tuinier, kon ik overal maar mijn lievelingsbloemen strooien en zien bloeien. Bessen struiken planten en notenbomen poten! Biodiversiteit is écht mijn ding!

De bioloog:

Als ik mezelf in deze gesprekken tegenkom, zie ik ineens welke wereld er nog te winnen is.

Al mijn kennissen beheren een stukje van de realiteit. Als in het verhaal van de zeven blinden die allemaal een olifant bevoelen en hun beschrijving van het beest geven, maar ieder vanuit zijn eigen waarneming. Ik verzucht dan hoe mooi het zou zijn als meer mensen zouden zien wat biologen zien bij het begrip biodiversiteit.

Biodiversiteit gaat inderdaad over soortenrijkdom als uiting van de ontwikkeling van het leven op aarde. Maar wel een soortenrijkdom door onderlinge verbanden  tussen die soorten en hun omgeving. Dat noemen we biotopen en ecosystemen. En tenslotte gaat het over de verbondenheid van die ecosystemen onderling: met elkaar bevolken die soorten en hun onderlinge verbonden ecosystemen planeet Aarde. En de mens is inderdaad één van die soorten. De kunst bij biodiversiteit is te begrijpen en te beheren:

  • wat een plek op aarde bijzonder maakt door de samenhang van planten en dieren in een biotoop: een ecosysteem
  • Hoe zo’n ecosysteem met minimale menselijke energie van buitenaf zichzelf in stand kan houden
  • Dat zo’n ecosysteem samenhangt en samenwerkt met aangrenzende ecosystemen
  • Dat we als mensen ons gedragen zodat deze ecosystemen zich duurzaam kunnen ontwikkelen

Tja, biodiversiteit: dat blijkt ingewikkelder, maar uiteindelijk veel leuker, dan je eerst voor jezelf denkt.

Ook in de Goudse Hout kan de biodiversiteit groter dan nu.

Wat denkt u daarvan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *