Fiets- wandelpaden in de Goudse Hout?

Op dit moment is er nieuwe regelgeving in de maak door de Groenalliantie voor gebruik van de Goudse Hout door hondenbezitters (Hondenbeleid), waarvoor in januari een enquête is gehouden, die nog besproken zal worden met omwonenden; ook is er discussie over het gebruik van de (zogenaamde ‘onverplichte’) fietspaden, die drukker worden, naarmate de temperatuur stijgt. Hieronder een bijdrage aan deze discussie door Josti Meijers, die de VvGH van harte ondersteunt:

‘Onverplichte’ fietspaden in de Goudse Hout:
Wat zijn de regels? In de Goudse Hout is er een netwerk van verharde, smalle voetpaden en geasfalteerde, circa 2m brede fietspaden.
Dit zijn de (officiële) regels:

  • Voetgangers maken gebruik van het voetpad. Indien er geen voetpad aanwezig is mag een voetganger gebruik maken van het ‘onverplichte’ fietspad
  • De ‘onverplichte’ fietspaden zijn alleen bestemd voor fietsers en elektrisch aangedreven brom- en snorfietsen, maximaal toegestane snelheid, 25km/u
  • Brom- en snorfietsen met een uitgeschakelde benzinemotor mogen gebruik maken van het ‘onverplichte’ fietspad

Algemeen
Voor alle gebruikers van de ‘onverplichte’ fietspaden een advies: houd zo veel mogelijk rechts, pas je snelheid aan en houd rekening met elkaar.

De controle op deze regels is primair een taak voor de BOA van Staatsbosbeheer, maar ook de gemeentelijke BOA’s en uiteraard de politie zijn hiertoe bevoegd.

Hoe nu verder? Standpunt van de VvGH.
Vorig jaar heeft de VvGH aan de Groenalliantie en Staatsbosbeheer voorgesteld om de asfaltpaden in de Goudse Hout een andere bestemming te geven dan ‘onverplicht’ fietspad. Ons idee was om recht te doen aan de voetgangers, die het meeste gebruik maken van deze paden, en om de veiligheid op de paden te verhogen.
Het voorstel hield in de paden de bestemming ‘gedeeld pad’ of ‘fietser te gast’ te geven (zie de notitie, januari 2020). Helaas is dit (nog) niet gehonoreerd en zijn de brede asfaltpaden nog steeds ‘onverplichte’ fietspaden.

Als VvGH blijven we voor een her-bestemming van de fietspaden in de Goudse Hout. Steeds vaker komen we er brommers of scooters met een benzinemotor tegen en constateren dat ze (te) hard rijden. Ook e-bikes rijden relatief snel op deze paden. Dit komt de veiligheid en de goede sfeer op het fietspad niet ten goede.
Het zijn immers vooral veel voetgangers die gebruik maken van deze paden: (Groepjes) wandelaars al of niet met honden, gezinnen met kinderwagens of kinderen op fietsjes, Nordic-walkers, sporters, rollator- en scootmobiel gebruikers, skeelers, etc. Zeker bij mooi weer, in het weekend en in coronatijd.

Wij zullen daarom bij de Groenalliantie en Staatsbosbeheer pleiten om in ieder geval twee borden te plaatsen onder alle borden fietspad: een rechthoekig bord Dus niet brommen en een rond rood-omrand bord met een maximum snelheid (15 km/u). Misschien niet fraai, maar in elk geval duidelijk, veilig en goed te handhaven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *