Eldorado: de natuurspeelplaats

De opening op 4 september 2019

De officiële opening was ‘s morgens om 11.30 uur. Voorafgegaan door een optreden van de leerlingen van basisschool Vindingrijk, ontknoopten de heren Oskam, Van Vugt (beiden bestuurders van de GroenAlliantie) en de heer Klein van de provincie Zuid-Holland, de strik die om een aantal spelelementen was bevestigd. Na de gebruikelijke toespraken en het fotomoment met de pers, gingen de genodigden aan de lunch in de opgezette partytent. Toen was het nog droog…

‘s Middags was de publieksopening voor alle belangstellenden. Staatsbosbeheer had samen met de Vrienden van de Goudse Hout een programma voor kinderen bedacht om de natuurspeelplaats in stijl in te wijden en een naam te geven. Voorzitter Claire Boissevain en secretaris Thijs Lopes-Cardozo hadden zich bijzonder ingespannen om het terrein aantrekkelijk aan te kleden. Dat was ook nodig omdat om 15.00 uur de kinderburgemeester, Talitha Schaddelee, de naamgeving bekend zou maken. Vanwege de regen was de komst van de kinderburgemeester een uur uitgesteld. De jury had uit de 31 ingezonden namen de meest originele voor Gouda gekozen: kort maar krachtig en een naam die recht doet aan waar de speelplaats voor bedoeld is. Spelen is namelijk hét gouden moment voor kinderen. Het kan magische en mythische trekjes hebben om zo jezelf in de wereld te leren (ver)kennen. Vandaar de uiteindelijke naam: Eldorado! Dat is een verhaal over een ontdekkingstocht van de Spaanse veroveraars op het Amerikaanse continent. Zij namen een mythisch verhaal voor waar aan: in de binnenlanden zou een meer vol goud liggen waar je, als je een bad erin neemt, met goud bedekt tevoorschijn komt: el hombre dorado was de naam van de man die daar woonde, in het verhaal. Gerrit Evenboer had deze naam ingestuurd en hij ontving dan ook de goody bag die Staatsbosbeheer ter beschikking had gesteld en de eeuwige roem via deze website. Hierna volgen enige beelden en video’s van de opening ‘s middags.

De aankomst van de kinderburgemeester bij de partytent op film >>>

De toespraak van de kinderburgemeester, Talitha Schaddelee, op film >>>

De onthulling van de naam van de natuurspeelplaats op film >>>

De ontwikkelfase en de aanleg

In 2019 zijn de plannen ontvouwd en gerealiseerd voor een natuurlijke speelplaats in de Goudse Hout. Op deze pagina vindt u de plaatjes die een indruk geven van de ontwikkeling van dit speeleiland.