Smultuin in 4 seizoenen

Het afgelopen Corona jaar was in veel opzichten anders dan anders. Het begon met een koude maar geslaagde NLdoetdag, half maart 2020 net voor de lock-down, we waren een van de weinigen die de NLdoet door liet gaan.

Daarna een heel warm voorjaar, zodat we met ons onderhoudsteam heerlijk ontspannen konden tuinieren elke maandagochtend. We kregen steeds veel bezoek van grootouders met hun kleinkinderen, moslimavrouwen aan de wandel (of voor de muntthee en groente), de boswachter of BOA voor een kop koffie en werkbezoek en scholieren op weg naar de natuurspeeltuin (vooral toen de aardbeien en bessen rijp waren)

We mochten als vrijwilligers blijven doorwerken, terwijl dat door SBB op al hun andere natuur/recreatie gebieden verboden werd! De Smultuin werd nml.al eigen terrein gezien, hoewel we het terrein in bruikleen kregen vijf jaar terug, inmiddels stevig uitgebreid! Er waren indertijd bij de SBB twijfels of deze pluktuin een blijvend succes zou worden- zo zonder subsidie -of toch een hufters- hangplek… Inmiddels een icoon van de Vrienden!

In de voorzomer werd het heel droog, gelukkig hielpen veel bezoekers spontaan met watergeven en vierden we in juni ons 5 jarig bestaan met een gezellige en zonnige Open dag. Zodra de avonden zwoel werden werd ons zithoekje onder de Pergola een geliefd chill-en hangplek voor tieners. Een vrienden-groepje ver bleef daarin de weekends de halve nacht met drank en drugs en lieten niet alleen veel rotzooi achter, maar vonden het bij herhaling nodig om ons eenvoudig tuin- meubilair en hekjes te vernielen. Ook de grote Wilgenhut die 8 kinderen in het kader van de Brede School met ons maakten in vier woensdagmiddagen (zie laatste foto) is helaas kortgeleden opgegaan in hun kampvuurtjes.
Er staat nu dankzij Willem Buis(Boa)een officieel bord met de huisregels, zodat de wijkagen en passanten hen bij overtredingen kunnen aanspreken. Gelukkig laten we ons niet ontmoedigen en zijn vol energie het nieuwe tuinseizoen begonnen met zaaien, ophogen met compost en verplant- en snoeiwerk. Regelmatig zetten we potten met overtollige planten neer om gratis mee te nemen, soms gaat het ook andersom!
Het geweldig fijn te ervaren hoe positief alle nieuwe en trouwe bezoekers, vaak op weg voor een wandeling, onze Smultuin ontdekken en waarderen.

Download hier de de powerpoint met foto’s van Liesbeth Houwen.
Namens het Smultuinteam: Claire Boissevain