De Goudse Smultuin

Handje helpen = handje plukken

Een opvallende  ronde pluktuin  ligt in de Goudse Hout aan het Kale Jonkerpad tegenover de kantine van de Herdershonden vereniging. Een team van vijf tuinvrouwen zijn daar in het tuinseizoen elke maandagochtend aan het werk. Dankzij deze  vrijwilligers ziet de tuin  er goed uit en heeft ook veel  gegeven aan fruitoogst, bloemen en groente/tuinkruiden. Al vanuit de verte zie je  opvallende kleuren: geel van de narcissen en zonnebloemen, oranje van de goudsbloemen en tot ver in het najaar de paarse wuivende  cosmea’s. We  krijgen heel vaak dezelfde vragen  van bezoekers:

Door wie is deze tuin bedacht en gerealiseerd?

Het initiatief kwam vanuit de  Vrienden van de Goudse Hout en Maurice Kruk van  bureau Mens en Groen in het voorjaar van 2014. Maurice  had geld voor planten en uren gekregen van “Lekker Landschap” en Groene Motor , om binnen de gemeente Gouda  een eetbaar groen project  te  realiseren en wilde dat graag samen  met ons opzetten. Het Recreatieschap (nu de Groene Alliantie) was  blij met dit initiatief en  gaf een geschikt stuk grond in bruikleen. Hun eigen plannen  om een pluktuin  te realiseren waren gestrand.

Claire Boissevain tekende het ontwerp en samen met vrijwilligers van de Luidensschool en Maurice werd op 4 zaterdagen  de tuin  aangelegd.

In november 2014 werd de tuin door wethouder Daphne Bergman geopend, op een hele natte dag. Het ritueel van het planten van een appelboompje vond plaats in het midden van de tuin samen met de jongste leerlingAlle leerlingen van de Luidensschool  en velen buurtbewoners en pers waren erbij.

De schooldirecteur Mirjam de Man, zag een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: een schooltuin op loopafstand. Zij liet haar leerlingen de naam en logo bedenken, zoals die nu te zien zijn op de twee mooie  ronde borden bij de ingang.

Wie hebben aan de Smultuin mee betaald?

Dankzij  subsidie van  (ex-)wijkteam Achterwillens  en een fors bedrag  van de Vrienden Goudse Hout, is het gelukt. Ook kregen we bouwmaterialen en bessenplanten en fruitbomen  met forse korting van de boomkwekerij: de Batterijen in de Betuwe.

Elk jaar doen we  mee met de NL-doet dag  van het Oranje fonds, ook zij gaven  tot ca. 400 euro per jaar, te besteden op de landelijke vrijwilligersdag zelf.

Meestal komen er wel ca 20 mensen, vaak met kinderen, meehelpen met heel verschillende  activiteiten. Omdat de grond nogal laag ligt, ligt er elk jaar een grote berg gratis snippers om de paden op te hogen  en een forse berg tuinaarde  voor de perken. Daarnaast wordt er elk jaar iets nieuws toegevoegd, zoals bankjes, een verhoogde zaaibak, compost vakken en een bloemrijke buitenring. In 2019 valt  deze  dag op 16 maart. Opgave  via de site van NL.doet.

Welk fruit  valt er te plukken/oogsten  en wanneer mag dat?

We hebben gekozen voor veel soorten zacht fruit, dat  het goed doet op de zure arme grond. Bessen: rood, zwart, wit, blauw, kruisbessen, frambozen, bramen, japanse wijnbes en aardbei. Deze zijn rijp in juni en juli en kunnen REDELIJK tegen de droogte .

De vier grote fruitbomen zijn kroosjes-pruimen of mirabellen, die hebben nog niet gedragen. Maar de frambozen en zwarte bessen droegen daarentegen  overvloedig evenals de doornloze braam  tot  ver in de herfst.

Er mag  door bezoekers  gerust fruit gesmuld worden ter plekke, maar uitvoerig oogsten is niet de bedoeling, dan is er niet genoeg voor iedereen.

Wel mag men tuinkruiden, zaden en bloemen mee naar huis nemen, vooral de marokkaanse munt , de goudsbloemen en de cosmea waren er ruim genoeg!

Helaas heeft in juni een onbekende vrouw  alle aardbeien  geoogst,  had  zij het ronde bord niet gezien? “Pluk een handje, help een handje

De groenteoogst (boontjes, capucijners, sla en kool ) is  voor ons  zelf, het  tuinvrouwen collectief, als beloning in natura. Dat zijn: Annemarie, Claire, Fatiha, Maria en Liesbeth.

Vrijwilligers op maandag in de Smultuin

Met een groepje kinderen en hun ouders hebben we in juni 2018 op locatie jam gemaakt van de zwarte bessen; we  hadden wel 20 potten! Dat gaan we vast weer doen. Voor de juffen en (zieke) meesters allemaal een potje! 

Zijn er problemen  met vandalisme?

Allerlei negatieve voorspellingen zijn gelukkig niet uitgekomen, er is nog nooit wat vernield; bij de zithoek zien we weleens sporen van een picknick en staan de hekjes regelmatig open, maar we hebben tot nog toe geen overlast  gehad van hangjeugd, mede dankzij de zichtbare locatie met sociale controle. De smultuin kijkt uit  de weide waar de hondentrainingen worden gehouden, ligt op de kruising van fiets- en wandelroutes, zodat  we  vanzelf veel gezellige aanloop en aandacht krijgen. We laten nooit waardevol tuingereedschap achter, de gieters werden in de hete zomer vaak gebruikt voor spontaan water geven.

Wat  zijn de plannen voor 2019?

In de Nieuwsbrief  van de Vrienden  en in onze eigen nieuwsbrieven  (tijdens tuinseizoen in het kastje  in de tuin)  staat het laatste  nieuws over de Smultuin. Als we  een activiteit organiseren, zoals NL-doet of  de activiteiten  tijdens de Lentefair, melden we dat op deze site. We zijn van plan om op de NL-Doetdag 16 maart o.a.  een pergola aan te leggen, gedeeltelijk overdekt. Dan kunnen bezoekers en wijzelf  schuilen voor regen of felle zon

De Luidensschool (die nu Vindingrijk heet) met wie we  heel goed de eerste 4 jaar hebben samen gewerkt, heeft komend jaar geen personeel- en rooster- ruimte om onder schooltijd met een hele of halve klas naar de tuin te komen. Dat vinden wij echt jammer, de kinderen vonden het altijd een fijne  belevenis en ook leerzaam. We houden wel  contact met het schoolteam en  via de nieuwsbrief van de school , blijven ook de ouders op de hoogte. We staan open voor wensen en ideeën  van anderen.

Zodra de speelnatuur is aangelegd  op de grote weide zal er zeker meer jeugd onze tuin even komen bezoeken, want het speelbosje tegenover de smultuin  zal verbonden worden met de grote speelweide waar de speelnatuur wordt aangelegd in 2019.

Tot ziens in de Goudse Smultuin!

Voor meer info kunt U mailen naar : boissevainclaire@@gmail.com

Klik hier voor de Smultuin Nieuwsbrief van november 2018>>

Zomer 2017 was de oogst voor het eerst royaal: Aardbeien, frambozen, 4 soorten bessen, bramen en zonnebloempitten. Ook tuinkruiden en pepermunt (voor thee) kon naar hartelust worden geplukt. Nieuwsgierige scholieren ontdekten kleine padden en hagedissen in verborgen hoekjes en natuurlijk ook talloze insecten, die de bloeiende bomen en struiken hielpen bevruchten.

De aanleg

De opening door wethouder Daphne Bergman

Onderhoud door schoolkinderen en elke maandag door vrijwilligers