De Goudse Smultuin 2021

Deze ronde smultuin aan het Kale Jonkerpad is na 6 jaar een ‘toevluchtsoord’ geworden, vooral in de Corona periode tijdens de lock-downs, vanaf maart 2020.

  • Voor diverse bezoekers die nieuwsgierig zijn naar wat er groeit en bloeit
  • Voor ouders en grootouders die met hun (klein)kinderen een rustig en veilig plekje zoeken met bankjes op weg naar Eldorado
  • Voor kinderen en tieners die dol zijn op bessen en frambozen
  • Voor 20+ers die in de schemering ongestoord willen chillen met elkaar
  • Voor Moslima’s die hier afgesproken hebben om gezellig bij te kletsen.

Het tuinteam bestaat nu uit 6 vrouwen die elke maandagochtend vanaf maart tot december het onderhoud doen. Gelukkig met toestemming van S.B.B. tijdens de lock-downs. Als  je ons wilt ontmoeten, of mee wilt doen, kom dan langs!

Uitdagingen waren er dit jaar ruimschoots. Zo was het voorjaar koud en nat en hadden we regelmatig wateroverlast en … héél véél slakken. We konden er in een halfuur wel  50 vangen en aan de vissen voeren. Slakken smullen van jonge zonnebloem- en groente-plantjes; daarom gaan we komend jaar meer slakbestendige kruiden en bloemen kweken. Toch was het ‘over-all’ een goed natuurjaar met een rijke oogst aan bessen en frambozen.

Deze zomer kwam de Smultuin in het lokale nieuws wegens vernielingen in de weekends  door baldadige hangjongeren. We waren blij met de BOA die voor regelmatige controle zorgt en ons hielp aan een prachtig bord met de smultuin-regels.

De jaarlijkse NL-doet-dag was dit jaar met ca.15 vrijwilligers in mei  i.p.v .maart. Geweldig wat er dan in één dag voor elkaar komt aan klussen: Nieuwe toegangshekjes, ophogen van de paden met zand of snippers en zelfs een solide steiger bij de sloot om gietwater te putsen. Begin Juni  kwam B&W Gouda, Pieter Verhoeve met 2 wethouders, op werkbezoek naar de Goudse Hout, eerst naar de Heemtuin en de Vlinderidylle, tenslotte naar de Smultuin. Dit jaar konden we geen Open Dag organiseren en ook de klassen-bezoeken van de leerlingen van basisschool “Vindingrijk” gingen helaas niet door. We verwachten/hopen dat dat in 2022 wel weer gaat lukken.

De NL-doet dag is  gepland op zaterdag 11 maart 2023. Helpt u mee voor een goede opkomst? Kinderen zijn ook welkom! Er is weer keus uit  diverse activiteiten. We mogen weer gebruik maken van de kantine van de Hondenvereniging voor de lunch aan de overkant. Voor opgave ga je naar de website van NL-doet